Vinurile si mancarea buna ocupa un loc special in viata italienilor. Bucataria italiana este declarata a fi una dintre cele mai bune din lume. Prin urmare, produsele alimentare italiene pot fi gasite practic la fiecare colt de strada in multe tari, iar denumirile italiene nu mai sunt atat de straine nimanui fiind stabilite in vocabularul general al multor tari. Spaghete, pizza, ravioli si lasagna sunt feluri de mancare care au devenit delicii ale bucatariei internationale. Meniurile italiene includ fructe proaspete, ulei de masline, ierburi, peste si legume folosite de secole de bucatari italieni care militeaza pentru o dieta sanatoasa.
Bucataria italiana este influentata de alte bucatarii dintre care domina in mod clar influenta austriac-franceza si cea greaca.
Italienii au o traditie puternica in gastronomie. Pentru ei micul dejun a devenit un ritual si este obligatoriu. Micul dejun nu se poate lua fara un cappuccino si o briosa sau Cornetto – o rola moale umpluta cu gem, ciocolata sau crema. Un alt preparat traditional este Panini - sandwich-uri mari formate dintr-un baghete cu mezeluri, branza si alte ingrediente, in functie de gustul dumneavoastra. Baruri ce comercializeaza astfel de sandwichuri sunt numite Paninoteca. Tramezzini sunt sandwich-uri cu paine alba si alte ingrediente sau paine prajita cu branza, sunca si rosii. Dimineata puteti comanda ceva de la barul Takeaway Tavola Calda, de unde puteti cumpara si felii individuale de pizza. Focacce sunt preparate traditionale ce pot fi gasitte la caserola acoperite cu branza sau rosii, spanac, ficat sau carne si se gasesc la targ iar suppli populare sunt bile de orez prajite, umplute cu carne.
Pranz - de obicei, incepe cu antipasto - un dispozitiv (poate fi prosciutto crudo, fierte cotto sau mozzarella afumata), urmata de o sarbatoare culinara de supa, risotto sau paste numit, in general IL Primo, urmat de peste sau carne, branza, fructe proaspete si in cele din urma de cafea. Consumarea tuturor felurilor de mancare la o singura masa este recomandata numai pentru turistii cu pofta de mancare excesiva.
Contorni - salate sau legume ce pot fi comandate si consumate separat, in orice restaurant; puteti cere paste cu sos de rosii - pomodoro sau carne - Al Ragu, paste diverse, spaghete cu sos bolognese sau Napoli, risotto sau tortellini - galuste umplute cu carne sau branza .
In timp vacantei in Italia nu puteti rata inghetata italiana - gelato - italia avand o reputatie pentru acest preparat. In general, gelateriile atrag un numar mare de turisti si sunt un paradis unde puteti testa cea mai buna crema in functiile de retetele proprii, pastrate demult.
Painea este foarte gustoasa si se gaseste in brutarii mici, traditionale. Branzeturile precum Bel Paese sau gorgonzola si Taleggio sunt produse de principalii producatori.
Tresc opisow dostarczana przez merlinx. Indiferent de ce sortiment de pizza vorbim, aceasta are o savoare aparte diferita de cea din alte tari. Coapta in cuptoare cu lemne - Forno si Legnano - este servita intr-un mod traditional, pe o crusta subtire. Pizza poate avea un caracter diferit, dar de cele mai multe ori veti gasi pizza italiana autentica servita alaturi de bauturi racoritoare si bere.
Puteti lua masa, de asemenea, in "spaghetteriach", unde vi se ofera diferite feluri de mancare pe baza de paste fainoase si spaghete de top, cu o varietate de sosuri sau "osteriach" - specializat in casa kulinariach restauracjo de pub-uri.
De foarte multe ori, plimbandu-te pe strazile din Italia poti simti aroma de cafea proaspat preparata: Caffe Lungo - cu mai multa apa, Caffe Americano - amestecata cu alcool, Caffe Macchiato - servita cu o cantitate mica de lapte sau Caffe Latte - seamana cu cafea poloneza.
Spina Alla este o bere servita draft ce este bautura preferata a multor italieni iubitori de bere. Alte beri foarte populare sunt Moretti, Peroni si Dreher, in timp ce vodca este, de fapt, un lichior puternic de struguri provenind din Bassano di Grappa, Veneto. Brandy italian este considerat unul dintre cele mai bune. De asemenea, vinurile imbogatite cu alcool au propriile versiuni ca Martini, Cinzano si Campari cu un gust usor amarui ce pot fi consumate in cadrul unei cine sau Amaretto Amaro - cu un gust dulce, intens de migdale. O experienta interesanta ar putea fi amestecul de anason dulce si extract din boabe de cafea – sambuca sau lichiorul dulce, galben din plante si aroama de sofran- Strega. Italienii sunt renumiti pentru gama larga de vinuri cu o savoare deosebita precum Soaves, Valpolicella si Chianti, vinuri potrivite pentru sfarsitul fiecarei mese si care pot schimba o reuniune de familie intr-un eveniment social placut. Climatul specific italian si solurile fertile permit cultivarea unor soiuri de struguri de cea mai buna calitate, potriviti pentru obtinerea unor vinuri care nu se intalnesc in nicio alta tara. Fiecare regiune are specificul sau. Profunzimea de aroma datorata strugurilor uscati se regaseste in Recioto Amarone si Recioto Amabile, iar cei mai importanti producatori sunt Allegrini, Antinori, Clerico, Bruno Giacosa si Angelo Gala. De retinut sunt cuvintele precum ca cuvintele, cum ar fi vinul rosu - Rosso, alb - Bianco si roz – Rose sau Rosato, pentru a nu avea nicio problema in restaurant in momentul alegerii buchetului preferat.
De o mare importanta in bucataria italiana sunt diferentele culinare existente intre regiuni. De exemplu, in Nord se mananca paste in forma de panglici, in timp ce sudistii manca paste in forma de tub. Nordul este faimos pentru pastele cu oua, de multe ori servite cu un sos clasic de manzat macra si rosii, morcovi condimentata, telina, si prosciutto (Bolognese), in timp ce pastele clasice din sud sunt servite cu sos napoletana, carne de porc si legume.
Din motive istorice, bucataria din Abruzzo si Molise ar trebui sa fie tratata ca una si aceeasi. In ambele regiuni pamantul este greu de cultivat, deci dominanta este cresterea animalelor, in principal a oailor folosite pentru a face feluri de mancare minunate. Mai cunoscuta este tocana de miel fript servita de obicei cu rosii, vin, ierburi, ceapa si telina. O alta modalitate specifica de servire a pastelor este cu sos ragu din carne de miel cu ierburi, servit cu paine. Fegato Salami este un preparat cu carnati gustosi, iar Aquila este sirul de grasime in mijloc. Alaturi de produsele traditionale, adaugam si chiliul iute italian numit pepedine sau diavolini. Sortimentele de branza Abruzzo si Molise au un gust difert fata de cel din alte parti ale peninsulei, sunt mai coapte si granulate, similare parmezanului. Ginepro este considerata o delicatete, o branza delicioasa, moale, cu aroma usor afumata. Consumul de astfel de alimente trebuie in mod necesar sa fie completat de vinruile Larino si Guglionesi ce provin din valea Biferno, sau de vinul tare numit Biferno, produs din soiuri de struguri numite Trebbiano Toscano, Aglianico si Montepulciano.
Regiunea Basilicata este situata partial la munte, de aceea cele mai apreciate preparate contin paste, rosii, paine, masline sau carne de porc. Italienii care traiesc in regiune prefera mancarurile si sosurile picante cu diferite soiuri de ardei, ghimbir (numite Zenzero), excelent cu branza branza ricotta afumata.